top of page

Sat, 28 Oct

|

Łódź

Wina Greckie Wojciecha Bońkowskiego

Niech nasze ostatnie winne spotkanie tego roku, będzie przypomnieniem, jak głęboko, wino, zakorzenione jest w naszej ludzkiej historii i kulturze. | Koszt uczestnictwa - 289zł/os.

Rejestracja jest zamknięta
Zobacz inne wydarzenia
Wina Greckie Wojciecha Bońkowskiego
Wina Greckie Wojciecha Bońkowskiego

Time & Location

28 Oct 2023, 19:00 – 22:50

Łódź, Proletariacka 21/23, 93-569 Łódź, Polska

Guests

About the event

Jeden wieczór na szczycie góry Olimp...

Dionizje, choć wydają się być czymś z dalekiej przeszłości, mają swoje odbicie w dzisiejszym świecie. To jedno z najbardziej ekstatycznych świąt, które łączyło w sobie elementy kultu religijnego, teatralnych wystawień i niekończącej się gloryfikacji wina, zainspirowało nasze kolejne, sobotnie spotkanie. I choć degustacji nie zaczniemy uroczystą procesją a całości pewnie nie zwieńczą tańce i śpiewy, to zdecydowanie, wino odegra główną rolę wieczoru. Oczywiście, zaraz obok naprawdę wyjątkowego prowadzącego.

Historia win greckich sięga, podobnie jak opowieść o Dionizjach, tysięcy lat wstecz, bo Grecja jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Starożytni Grecy czcząc Dionizosa, rozwijali sztukę produkcji wina, które odgrywało znaczącą rolę w ich kulturze, religii i życiu społecznym. Uważano z resztą, że picie wina pozwala ludziom osiągnąć stan ekstazy - bezpośredniego kontaktu ze światem bogów. Było to nie tylko elementem rytuału religijnego, ale także sposobem na oderwanie się od codziennego życia i doświadczenie niezwykłych emocji.

Współczesne festiwale wina oraz kultura winiarska nadal czerpią z tych starożytnych tradycji. To fascynujące, jak święto ku czci Dionizosa wpłynęło na kształtowanie kultury i sztuki, a jego duch wciąż jest obecny w naszym teraźniejszym postrzeganiu wina.

Niech nasze ostatnie winne spotkanie tego roku, będzie przypomnieniem, jak głęboko, wino, zakorzenione jest w naszej ludzkiej historii i kulturze.

WOJCIECH BOŃKOWSKI

twórca Winicjatywy, wydawca i współzałożyciel „Ferment. Pismo o winie”, jest pierwszym Polakiem z tytułem Master of Wine. Do programu MW przystąpił w 2016 roku. Otrzymał dyplom z numerem 499 – tylko tyle tytułów MW przyznano od początku istnienia tego wyróżnienia, czyli w ciągu 70 lat.

MASTER OF WINE (MW)

to certyfikat zawodowy wydawany przez The Institute of Masters of Wine w Wielkiej Brytanii. Certyfikat ten jest powszechnie uważany w branży winiarskiej za jeden z najwyższych standardów wiedzy zawodowej. Proces kwalifikacyjny trwa co najmniej trzy lata i obejmuje zarówno teorię, jak i pracę praktyczną, a jego zwieńczeniem jest napisanie pracy badawczej.

CO MUSISZ WIEDZIEĆ?

  • Spotykamy się w sobotę, 28.10.2023r. o godz. 19:00
  • Miejscem degustacji jest nasz klimatyczny salon sprzedaży
  • Cena uczestnictwa to 289zł/os.
  • Rezerwacji miejsca można dokonać przez formularz na stronie, mailowo lub telefoniczne pod numerem +48 573 494 113
  • Obowiązuje wygodny strój (casualowy)

Selekcja degustacyjna została wybrana w oparciu o ogromne doświadczenie prowadzącego oraz o potrzeby i oczekiwania naszych gości. Skupimy się na niepowtarzalnym charakterze mało znanych win pochodzących ze znanych regionów winiarskich, a całość uświetnimy oryginalnymi przekąskami z tamtych rejonów - lokalnymi serami i dojrzewającymi wędlinami.

Kilka słów od gospodarzy...

Bazując na doświadczeniu naszym i zaprzyjaźnionych specjalistów, organizujemy nasze degustacje komentowane, jako cykl spotkań z wyjątkowymi winami, alkoholem mocnym i pasującym do nich jedzeniem.

Stawiamy na unikatowe podejście - wybieramy ciekawe tematy, osobliwe etykiety, charakterystyczne miejsca i nieszablonowe zestawienia. Wszystko aby przybliżyć Wam fascynujący świat, w którym my poruszamy się na co dzień.

Zachęcamy więc do udziału w naszych 'wyprawach'. Gwarantujemy, że to nie tylko solidna dawka wiedzy, ale też czas spędzony w miłym towarzystwie, pełen śmiechu, przeżyć i różnorodnych atrakcji.

Do zobaczenia na szlaku!

Ola, Damian, Jacek i Filip

- załoga Muchy w Kieliszku

Share this event

bottom of page