Degustacja Rumów w ramach Festiwalu Czekolady i Kawy
sob., 15 kwi
|Łódź
Od ponad 100 lat marka Dictador tworzy rum w sercu Kolumbii. Opierając się na dziedzictwie, docenia przeszłość, ale jest też zdeterminowana, aby pozytywnie wpływać na przyszłość. Sam rum to jedna z niedokończonych opowieści - historia rozgrywająca się na naszych oczach... | Wstęp 199zł/os.
Czas i lokalizacja
15 kwi 2023, 19:00 – 23:50
Łódź, Proletariacka 21/23, 93-569 Łódź, Poland
Goście
O wydarzeniu
Gdzie historia łączy się z mitem...
Kiedy pod koniec XVIII wieku, do Cartagena de Indias w obecnej Kolumbii, przybył Severo Arango y Ferro, nic nie wskazywało na to, że zapisze się on na kartach historii czymś więcej niż tylko gorliwym ściąganiem podatków dla Królestwa Hiszpanii z terenów ówczesnych kolonii. Jako człowiek nieustępliwej natury i silnego charakteru, dostał od miejscowej, niezbyt mu przychylnej ludności, przydomek, który przylgnął do niego i pod którym znany jest do dziś - DYKTATOR.
Jednak Severo znalazł w Neuva Granada, jak kiedyś nazywano Kolumbię, coś co zawojowało jego serce i odmieniło jego życie...
Otóż zakochał się on, ponoć od pierwszego "wejrzenia" w rumie, a szczera i oddana miłość do tego "tropikalnego eliksiru" zawładnęła nim na dobre, czyniąc z niego nie bezlitosnego poborcę podatkowego, a czołowego handlarza rumem ówczesnego świata...
Dopiero po niemal 180 latach, bo w 1913 roku, powstała destylarnia Columbiana, której odpowiedzialny za receptury Don Julio Arango y Parra poświęcił wiele lat na badanie mitu, który powstał dookoła postaci Dyktatora, a także zgłębianie zawiłości produkcji rumu, aby z czasem, stać się najlepszym producentem rumu w strefie karaibskiej, jednocześnie poświęcając swoje życie aby uhonorować dziedzictwo swojego przodka.
Prowadzący
Nasza przygoda z rumem będzie miała wyjątkowego przewodnika, gdyż po świecie tego niezwykle ciekawego trunku oprowadzi nas Bartek Masłowski
-Dyrektor na Europę Środkowo-Wschodnią marki Dictador.
Festiwal Czekolady i Kawy
Nasza degustacja jest wydarzeniem towarzyszącym Festiwalowi Czekolady i Kawy, którego organizatorem jest opiniotwórczy portal Jemy w Łodzi, który razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i firmą Callebaut zaprasza na 10 dni słodkiego szaleństwa z czekoladą i kawą w roli głównej.
Festiwal trwa w Łodzi, w dniach 14-23.04.2023r.
CO MUSISZ WIEDZIEĆ?
- Spotykamy się w sobotę, 15.04.2023r. o godz. 19:00
- Miejscem degustacji jest nasz klimatyczny salon sprzedaży
- Spróbujemy aż 5 różnych rumów i 1 gin, w tym pozycje z limitowanych edycji niedostępnych w sprzedaży!
- Cena uczestnictwa to 199zł/os.
- Rezerwacji miejsca można dokonać przez formularz na stronie, mailowo lub telefoniczne pod numerem +48 573 494 113
- Obowiązuje wygodny strój (casualowy)
Selekcja degustacyjna została wybrana w oparciu o ogromne doświadczenie prowadzącego oraz o potrzeby i oczekiwania naszych gości.
Kilka słów od gospodarzy...
Bazując na doświadczeniu naszym i zaprzyjaźnionych specjalistów, organizujemy nasze degustacje komentowane, jako cykl spotkań z wyjątkowymi winami, alkoholem mocnym i pasującym do nich jedzeniem.
Stawiamy na unikatowe podejście - wybieramy ciekawe tematy, osobliwe etykiety, charakterystyczne miejsca i nieszablonowe zestawienia. Wszystko aby przybliżyć Wam fascynujący świat, w którym my poruszamy się na co dzień.
Zachęcamy więc do udziału w naszych 'wyprawach'. Gwarantujemy, że to nie tylko solidna dawka wiedzy, ale też czas spędzony w miłym towarzystwie, pełen śmiechu, przeżyć i różnorodnych atrakcji.
Do zobaczenia na szlaku!
Ola, Damian i Filip
- załoga Muchy w Kieliszku