top of page

Capeletis a la Caruso - przepis na danie prosto z Urugwaju

Kiedy za oknem deszcz i chłód, nic tak nie poprawia nastroju jak dobry comfort food!


Utrzymując się w klimatach nadchodzącej degustacji komentowanej, mamy dla Was przepis na urugwajski przysmak - Capeletis a la Caruso.



Typowe urugwajskie danie, które składa się z makaronowych pierożków nadziewanych mięsem, podawanych z sosem Caruso, będącym mieszanką śmietany, cebuli, grzybów, szynki i sera.


To jedno z kluczowych dań narodowych, z którym warto się zapoznać, szczególnie w te deszczowe dni, kiedy potrzebujemy czegoś na pocieszenie.

Oto przepis:

 

Ciasto makaronowe:

50g mąki

5 jaj

Sól

Woda

 

Wymieszaj szczyptę soli z odrobiną wody. Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie na środku i dodaj jajka oraz solankę. Dobrze wymieszaj i ugniataj, aż ciasto będzie jednolite i będzie można je łatwo uformować w kulę.

Pozostawić na 6 do 12 godzin w lodówce.

 

Nadzienie Mięsne:

500g mielonej wołowiny

2 jajka

140g startego parmezanu

85 g sera ricotta

Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 

Usmaż wołowinę na patelni z odrobiną oleju, aż stanie się brązowa i sypka. Mięso musi ostygnąć do temperatury pokojowej. W misce wymieszaj parmezan, ricottę, jajka i wołowinę. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej pasty, aby łatwo było ją nakładać łyżką.

 

Sos Caruso:

1 szklanka wytrawnego białego wina (Polecamy np. Rioplatenese Sauvignon Gris dla ożywienia całości lub Traversa Chardonnay, jeśli chcemy jeszcze dociążyć kremowość sosu)

1,5 szklanki grzybów

1 pokrojona w plasterki biała cebula

1/2 szklanki szynki pokrojonej w kostkę

1/2 szklanki startego parmezanu

0,5l śmietanki

Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 

Cebulę musisz pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i masła, aż stanie się przezroczysta. Dodaj świeże grzyby i białe wino - powinny się razem chwilę poddusić. Dodaj gęstą śmietanę i szynkę. Zmniejsz ogień pod patelnią. Kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

 

Rozciągnij ciasto, rozwałkuj je i pokrój w kwadraty o boku około 7cm z każdej strony. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżeczkę nadzienia i złóż po przekątnej w trójkąty, a następnie złącz końce i dociśnij krawędzie (jak uszka do barszczu). Połóż Capeleti na blaszce posypanej odrobiną mąki i odstaw na trzy godziny, żeby ciasto mogło odpocząć przed gotowaniem.

Gotuj Capeletis we wrzącej wodzie przez około cztery do pięciu minut.

 

Na patelnię z sosem Caruso dodaj Capeletis i starty parmezan. Podgrzewaj całość jeszcze kilka minut lub do momentu, aż ser się całkowicie roztopi.


 

ZAŁOGA MUCHY ŻYCZY SMACZNEGO!

I zaprasza na sobotnie degustacje ;)

Obiecujemy, BĘDZIE PYSZNIE!






5 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comentários


bottom of page